Akademia Uczniowska

2016-12-20

19 XII uczniowie i nauczyciele brali udział w kolejnym wykładzie Akademii Uczniowskiej.

 

Prelegentką była tym razem mgr Wiesława Korecka-Widenka. Opracowała ona temat: "Tajemnice pasibrzucha". Słuchacze poznali historię czekolady. Prześledzili proces jej powstawania. Zrozumieli też dlaczego czekolada poprawia humor. W czasie wykładu rozprawiono się z mitami związanymi z tym przysmakiem. Zebranych zaskoczyła informacja, że czekoldę można wyrabiać z różnych, pozornie nienadających się do tego celu produktów, między innymi z ...mięsa. Uczestnicy Akademii dowiedzieli się ponadto, że można zrobić kotlety z ziemnaków, melonów czy kokosów (np. dla wegetarian). Kolejna część wystąpienia zawierała informacje o tym, co piekł pierwotny człowiek - homo erectus. Na zakończenie młodzież poznała zalety pracowitych pszczół. Wszyscy z niecierpliwością czekamy na następme wykłady Akademii! 

 

 

Godło Rzeczypospolitej Polskiej Miasto Rybnik
Ministerstwo Edukacji Narodowej