FESTIWAL DYNI

2017-10-31

31 października kojarzy się z kolorowymi strojami i zbieraniem cukierków. Podobno ta moda przyszła do nas z Zachodu. Ale jeszcze zanim wymyślono Halloween, nasi przodkowie obchodzili Dziady.

31 października, czyli wyjątkowa noc.

Przełom października i listopada kojarzył się przede wszystkim z pożegnaniem lata i przygotowaniem do zbliżającej się zimy. Był to czas uznany także za przenikanie się światów żywych i umarłych oraz wzmożonych walk między dobrem, a złem. Słowianie, także ci zamieszkujący tereny dzisiejszej Polski, obchodzili Dziady nawet sześć razy do roku.

Jesień to także czas zbiorów dyni i w naszej szkole urządziliśmy Festiwal, aby dowiedzieć się o niej coś więcej. Uczniowie mogli zaprezentować swoje wersje popularnych 'Jack-O-Lanterns' oraz zaprezentować swoje ulubione przepisy kulinarne na dania z dyni.

Jurorami konkursu na najpiękniejszą dynię zostali uczniowie klasy 1a i po oddaniu głosów uznano, że najciekawsza jest dynia autorstwa Marty Zielawskiej z klasy 3a (na zdjęciach łątwo ją zauważyć - jest złota!)

Uczniowie mogli także zaprezentować przepisy na swoje ulubione dania z dyni. Oto jeden z nich, który możecie wypróbować - zupa jest pyszna!

Zupa dyniowa wg Mistrza Lorocha o pięknym pomarańczowym kolorze, aromatyczna, łagodna w smaku.


Składniki:

  • duży kawał dyni (1,5 kg)
  • bulion z kurczaka (jeśli gotowany na udkach kurzych, ugotowane i obrane mięso będzie można dodać do gotowej zupy)
  • śmietana
  • łuskane pestki z dyni
  • trochę oliwy
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, imbir, sól, pieprz
  • ewentualnie posiekana natka pietruszki

    Wykonanie:
    1. Dynię pozbawić pestek i wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, piec aż zmięknie (trzeba ją obserwować, sprawdzać od czasu do czasu czy miękka - na pewno zmieni wygląd - ściemnieje).
    2. Wyjąć dynię z pieca, ostudzić i wydrążyć łyżką miąższ, który należy przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować.
    3. Do garnka z bulionem dodać zmiksowaną dynię, doprowadzić całość prawie do wrzenia.
    4. Dodać przyprawy: obowiązkowo gałkę, odrobinę imbiru i świeżo mielony pieprz; można dodać łyżkę sosu sojowego. Zupa ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
    5. Pestki z dyni uprażyć na patelni (suchej, bez tłuszczu), pozostawić do ostygnięcia.
    6. Można przygotować grzanki z żytniego pieczywa jako dodatek do zupy (kromki chleba pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z olejem, posypać solą ziołową).
    7. Do miseczek wlać zupę, dodać śmietany, posypać pestkami i natką pietruszki; grzanki podawać na oddzielnym talerzyku.

Życzymy smacznego!

Godło Rzeczypospolitej Polskiej Miasto Rybnik
Ministerstwo Edukacji Narodowej