Szkoła Podstawowa z Oddziałami Mistrzostwa Sportowego nr 9 im. Adama Mickiewicza w Rybniku

Stołówka

 

UWAGA!

 

Z dniem 7.09.2017r. nastąpiła zmiana numeru konta, na które należy wpłacać należności za obiady!

Nowy numer to:

 

68 1020 2528 0000 0602 0468 7812

 

 

Odpłatność za obiady należy uiszczać do 15-go każdego miesiąca.

O dokładnej kwocie będą Państwo informowani przez dziennik elektroniczny na początku każdego miesiąca. Kwota będzie obejmowała koszty wyżywienia ucznia za miesiąc poprzedni.

 

Płatność za miesiąc wrzesień należy uiścić dopiero po 01.10.2017r.

 

Nr telefonu do intendenta: 4330912 


 

Rok szkolny 2017/2018

 

Dokumenty do pobrania:


 

Jadłospis

 

 

 

Poniedziałek 23.10.2017r.

 

Zupa: Pieczarkowa (wywar drobiowy, pieczarki, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, przyprawy, śmietana, pietruszka zielona).

 

II danie: Spaghetti  bolognese (mięso z szynki wieprzowej zmielone, duszone z cebulą, czosnkiem, ziołami, przyprawami, przecierem pomidorowym 30%), makaron, woda mineralna.

 

 

Wtorek 24.10.2017r.

 

Zupa: Ogórkowa (wywar drobiowy, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, przyprawy, śmietana, koperek).

 

II danie: Kotlet mielony ( mięso z łopatki wieprzowej, cebula, czosnek, jaja, bułka, smażony na oleju kujawskim), ziemniaki, sałatka z buraków czerwonych z dodatkiem cebuli i oleju, woda mineralna.

 

 

Środa 25.10.2017r.

 

Zupa: Napoleońska (wywar drobiowy, marchewka, pietruszka, seler, por, makaron, ser  żółty, śmietana, przyprawy, zielona pietruszka).

 

II danie: Udziec indyczy duszony z cebulą i czosnkiem, ziemniaki, sałatka z czerwonej kapusty z dodatkiem cebuli , jabłka i masła, woda mineralna.

 

 

Czwartek 26.10.2017r.

 

Zupa: Barszcz ukraiński (wywar wołowy, marchewka, por, pietruszka, seler, fasola, buraki, ziemniaki, przyprawy, śmietana, pietruszka zielona).

 

II danie: Łazanki (mięso z szynki wieprzowej, kapusta kiszona, cebula, czosnek, przyprawy, makaron), woda mineralna.

 

 

 

Piątek 27.10.2017r.

 

Zupa: Z brukselki (wywar warzywny z marchewki, pietruszki, selera, pora, brukselka, ziemniaki, przyprawy, śmietana, zielona pietruszka).

 

II danie: Filet z łososia panierowany, smażony na oleju kujawskim, ziemniaki, marchewka z groszkiem, woda mineralna.

 

 

 

SMACZNEGO!

Gramatura produktów

 

Zupy 300 ml

Mięso 110 g

Ryby 110 g

Ziemniaki 250 g

Kasze 55 g

Surówka 100 g

Bigos 300 g

Fasolka po bretońsku 300 ml

Gołąbki 170 g

Naleśniki , kluski na parze 2 szt

Makaron z serem 300 g

Rolada , udko z kurczaka 1 szt.

Kompot 200 ml

Jogurt 1 szt. lub 0,5 op.

Warzywa , owoce z wit. C 80 g

Warzywa z karotenem 60 g

Inne warzywa i owoce 140 g

Jaja 40 g / 1 szt.

Mleko 50 ml

 

 

Regulamin stołówki

  1. Stołówka jest miejscem spożywania obiadów  przygotowanych przez kuchnię szkolną dla uczniów, nauczycieli i pracowników niepedagogicznych.

     

  2. Z  obiadów  wydawanych w stołówce szkolnej mogą korzystać:\

    - uczniowie wnoszący opłaty indywidualnie,

    - uczniowie, których obiady dofinansowuje OPS lub inni sponsorzy,

    - pracownicy szkoły.

  3. Podmioty wymienione w pkt.2 korzystają ze stołówki po złożeniu pisemnej deklaracji wg wzoru obowiązującego w szkole i zatwierdzeniu listy przez dyrektora szkoły.

  4. W stołówce nie wydaje się  obiadów  na wynos.

  5. Koszt obiadu uwzględnia:

    - koszt  surowców użytych do ich przygotowania  (tzw. „wsad do kotła”),

    - koszt wytworzenia  obiadu  – 60% ceny „wsadu do kotła”.

  6. Uczniowie szkoły ponoszą tylko koszt „wsadu do kotła,” tj. 4.00 zł.

  7. Nauczyciele ponoszą całkowity koszt obiadu, tj. 6,40 zł. Sprzedaż obiadów  dla nauczycieli jest zwolniona z opodatkowania.

  8. Pracownicy niepedagogiczni ponoszą całkowity koszt obiadu, tj. 6,40 zł. powiększony o podatek VAT wg stawki 8%.

  9. Pracownicy kuchni mogą korzystać z obiadów na zasadach określonych w Ponadzakładowym Układzie Zbiorowym Pracy dla Pracowników nie będących nauczycielami zatrudnionych w szkołach, przedszkolach i placówkach oświatowych, dla których organem prowadzącym jest Miasto Rybnik, zawartego w dniu 18.01.2000r. (z późniejszymi zmianami).

  10. Opłaty z tytułu kosztów żywienia należy przelewać na konto bankowe 

    nr 68 1020 2528 0000 0602 0468 7812 

    w terminie do 17-go każdego miesiąca. Od nieterminowych wpłat naliczane będą odsetki.

  11. W przypadku planowanej nieobecności w szkole należy zgłosić ten fakt przynajmniej 1 dzień wcześniej (osobiście lub telefonicznie) do intendentki lub w sekretariacie.

  12. Koszt niewykorzystanych obiadów odliczony będzie w następnym miesiącu.

  13. Nieobecności nie zgłoszone nie będą odliczane.

  14. Rezygnację z obiadów należy zgłosić u intendentki najpóźniej do ostatniego dnia poprzedniego miesiąca.

  15. Podczas wydawania obiadów na stołówce mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłek.

  16. Przed okienkiem, w którym wydaje się obiady, obowiązuje kolejka.

  17. Podczas oczekiwania w kolejce na wydanie obiadu   jak i podczas jego spożywania, wszystkich obowiązują zasady kulturalnego zachowania.

  18. Po spożytym posiłku naczynia i sztućce należy odstawić na wyznaczone miejsce.

  19. W stołówce i na tablicy ogłoszeń w szkole oraz na stronie internetowej stołówki wywieszony jest jadłospis na dany tydzień.

  20. Wszyscy korzystający ze stołówki szkolnej powinni dbać o ład i porządek.

  21. Korzystający ze stołówki powinni wykonywać polecenia wydawane przez osoby dyżurujące.

     

    Regulamin obowiązuje od 1.04.2017 r.

zamknij