Dokumenty do pobrania:
UWAGA!
Numer konta, na które należy wpłacać należności za obiady to:
68 1020 2528 0000 0602 0468 7812
Odpłatność za obiady należy uiszczać do 15-go każdego miesiąca.
O dokładnej kwocie będą Państwo informowani przez dziennik elektroniczny na początku każdego miesiąca. Kwota będzie obejmowała koszty wyżywienia ucznia za miesiąc poprzedni.
Nr telefonu do intendenta: 32/4330912
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne ( arachidowe )
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy z drzew orzechowych
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Jadłospis
Zupa: pomidorowa(wywar mięsny,włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, pietruszka zielona,śmietana)makaron.
II danie:kotlet mielony(mielone mięso z szynki wieprzowej,cebula,czosnek,jajka,przyprawy-kotlety pieczone w piecu)ziemniaki,buraczki.(1,3,7,)
Zupa:dyniowa krem (wywar mięsny,włoszczyzna, dynia hokkaido,ziemniaki,pietruszka zielona)groszek ptysiowy.
II danie:gulasz wieprzowy(mięso z szynki wieprzowej duszone z przyprawami)kasza pęczak,ogórek małosolny,woda mineralna (1,7,9)
Zupa:krupnik(wywar mięsny, włoszczyzna,kasza mazurska,pietruszka zielona,)
II danie:kotlet z kurczaka (filet z kurczaka panierowany w jajku,bułce tartej smażony na oleju rzepakowym)ziemniaki,surówka z kapusty pekińskiej,woda mineralna (1,3,7,9)
Zupa :żurek(wywar miesny,żurek na zakwasie żytnim ziemniaki,koperek zielony, śmietana)jajko.
II danie:pałka z kurczaka(pałka z kurczaka pieczona w piecu w ziołach ) ziemniaki,mizeria z jogurtem greckim (1,3,7,9)
Zupa :brokułowa(wywar warzywny,ziemniaki, brokuły,pietruszka zielona,śmietana )
II danie: makaron z twarogiem ,masłem i miodem (1,3,7,9)
Gramatura produktów
Zupy 300 ml
Mięso 110 g
Ryby 110 g
Ziemniaki 250 g
Kasze 55 g
Surówka 100 g
Bigos 300 g
Fasolka po bretońsku 300 ml
Gołąbki 170 g
Naleśniki , kluski na parze 2 szt
Makaron z serem 300 g
Rolada , udko z kurczaka 1 szt.
Kompot 200 ml
Jogurt 1 szt. lub 0,5 op.
Warzywa , owoce z wit. C 80 g
Warzywa z karotenem 60 g
Inne warzywa i owoce 140 g
Jaja 40 g / 1 szt.
Mleko 50 ml
Regulamin stołówki
Stołówka jest miejscem spożywania obiadów przygotowanych przez kuchnię szkolną dla uczniów, nauczycieli i pracowników niepedagogicznych.
Z obiadów wydawanych w stołówce szkolnej mogą korzystać:
- uczniowie wnoszący opłaty indywidualnie,
- uczniowie, których obiady dofinansowuje OPS lub inni sponsorzy,
- pracownicy szkoły.
Podmioty wymienione w pkt.2 korzystają ze stołówki po złożeniu pisemnej deklaracji wg wzoru obowiązującego w szkole i zatwierdzeniu listy przez dyrektora szkoły.
W stołówce nie wydaje się obiadów na wynos.
Koszt obiadu uwzględnia:
- koszt surowców użytych do ich przygotowania (tzw. „wsad do kotła”),
- koszt wytworzenia obiadu – 60% ceny „wsadu do kotła”.
Uczniowie szkoły ponoszą tylko koszt „wsadu do kotła,” tj. 6 00 zł.
Nauczyciele ponoszą całkowity koszt obiadu, tj. 12 00 zł. Sprzedaż obiadów dla nauczycieli jest zwolniona z opodatkowania.
Pracownicy niepedagogiczni ponoszą całkowity koszt obiadu, tj. 6,40 zł. powiększony o podatek VAT wg stawki 8%.
Pracownicy kuchni mogą korzystać z obiadów na zasadach określonych w Ponadzakładowym Układzie Zbiorowym Pracy dla Pracowników nie będących nauczycielami zatrudnionych w szkołach, przedszkolach i placówkach oświatowych, dla których organem prowadzącym jest Miasto Rybnik, zawartego w dniu 18.01.2000r. (z późniejszymi zmianami).
Opłaty z tytułu kosztów żywienia należy przelewać na konto bankowe
nr 68 1020 2528 0000 0602 0468 7812
w terminie do 17-go każdego miesiąca. Od nieterminowych wpłat naliczane będą odsetki.
W przypadku planowanej nieobecności w szkole należy zgłosić ten fakt przynajmniej 1 dzień wcześniej (osobiście lub telefonicznie) do intendentki lub w sekretariacie.
Koszt niewykorzystanych obiadów odliczony będzie w następnym miesiącu.
Nieobecności nie zgłoszone nie będą odliczane.
Rezygnację z obiadów należy zgłosić u intendentki najpóźniej do ostatniego dnia poprzedniego miesiąca.
Podczas wydawania obiadów na stołówce mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłek.
Przed okienkiem, w którym wydaje się obiady, obowiązuje kolejka.
Podczas oczekiwania w kolejce na wydanie obiadu jak i podczas jego spożywania, wszystkich obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
Po spożytym posiłku naczynia i sztućce należy odstawić na wyznaczone miejsce.
W stołówce i na tablicy ogłoszeń w szkole oraz na stronie internetowej stołówki wywieszony jest jadłospis na dany tydzień.
Wszyscy korzystający ze stołówki szkolnej powinni dbać o ład i porządek.
Korzystający ze stołówki powinni wykonywać polecenia wydawane przez osoby dyżurujące.
Regulamin obowiązuje od 1.09.2017 r.