Rok szkolny 2022/2023

 

Dokumenty do pobrania:

docx
plik docx - 20.4 KB
docx
plik docx - 25 KB

 UWAGA!

Numer konta, na które należy wpłacać należności za obiady to:

 

68 1020 2528 0000 0602 0468 7812

 

Odpłatność za obiady należy uiszczać do 15-go każdego miesiąca.

O dokładnej kwocie będą Państwo informowani przez dziennik elektroniczny na początku każdego miesiąca. Kwota będzie obejmowała koszty wyżywienia ucznia za miesiąc poprzedni.

 

Nr telefonu do intendenta: 32/4330912 


 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

 

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne ( arachidowe )

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy z drzew orzechowych

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki


 

Jadłospis

Poniedziałek  04-12-2023 r.

Zupa: brokułowa (wywar mięsny ,marchew, pietruszka,por,seler,brokuły, ziemniaki, pietruszka zielona, śmietana )

II danie : gulasz wieprzowy (mieso z szynki wieprzowej duszone z cebulą,czosnkiem przyprawami )kasza pęczak,buraczki, herbata owocowa,woda mineralna. (1,3,7,9)

Wtorek  05-12-2023r.

Zupa:barszcz ukraiński(wywar mięsny ,marchew, pietruszka, por,seler,buraczki,ziemniaki,pietruszka zielona)

II danie:bigos (kapusta kiszona,biała,mięso z szynki wieprzowej kiełbasa śląska ,cebula,koncentrat pomidorowy, przyprawy)chleb zwykły lub z ziarnami ,woda mineralna, kompot (1,3,7,9)

Środa  06-12-2023 r. 

Zupa:gulaszowa(wywar mięsny,marchew, pietruszka ,por, seler, fasola czerwona,pulpa pomidorowa, kukurydza z puszki,papryka czerwona,ziemniaki, pietruszka zielona ) 

II danie: hamburger -mięso mielone ,bułka hamburgerowa,,sałata zielona,sałatka szwedzka,sos jogurtowo-czosnkowy,ketchup,mikołajkowa niespodzianka,kompot, woda mineralna (1,3,7,9)

Czwartek  07-12-2023 r.

Zupa :serowa(wywar mięsny ,,marchew, pietruszka, por,seler,ser żółty,serek topiony,ziemniaki, pietruszka zielona)

II danie:potrawka z kurczaka (udziec z kurczka,marchew,pietruszka,por,seler,przyprawy )makaron kokardy,sałatka z ogórków kiszonych, kompot, woda mineralna (1,7,9)

Piątek  08-12-2023 r.

Zupa:grochowa(wywar warzywny,marchew, pietruszka, por,seler, groch łuszczony ,ziemniaki, majeranek)

II danie:kluski na parze z musem truskawkowym  ,kompot, woda mineralna (1,3,7,9) 

               

Do obiadu oferowane są także świeżo wyciskane soki owocowe oraz owocowo- warzywne.

W zależności od dostępnego w danym dniu asortymentu owoców, ich rodzaj będzie podawany na bieżąco.

 

SMACZNEGO!

Gramatura produktów

 

Zupy 300 ml

Mięso 110 g

Ryby 110 g

Ziemniaki 250 g

Kasze 55 g

Surówka 100 g

Bigos 300 g

Fasolka po bretońsku 300 ml

Gołąbki 170 g

Naleśniki , kluski na parze 2 szt

Makaron z serem 300 g

Rolada , udko z kurczaka 1 szt.

Kompot 200 ml

Jogurt 1 szt. lub 0,5 op.

Warzywa , owoce z wit. C 80 g

Warzywa z karotenem 60 g

Inne warzywa i owoce 140 g

Jaja 40 g / 1 szt.

Mleko 50 ml

 

 

Regulamin stołówki

  1. Stołówka jest miejscem spożywania obiadów  przygotowanych przez kuchnię szkolną dla uczniów, nauczycieli i pracowników niepedagogicznych.

  2. Z  obiadów  wydawanych w stołówce szkolnej mogą korzystać:

    - uczniowie wnoszący opłaty indywidualnie,

    - uczniowie, których obiady dofinansowuje OPS lub inni sponsorzy,

    - pracownicy szkoły.

  3. Podmioty wymienione w pkt.2 korzystają ze stołówki po złożeniu pisemnej deklaracji wg wzoru obowiązującego w szkole i zatwierdzeniu listy przez dyrektora szkoły.

  4. W stołówce nie wydaje się  obiadów  na wynos.

  5. Koszt obiadu uwzględnia:

    - koszt  surowców użytych do ich przygotowania  (tzw. „wsad do kotła”),

    - koszt wytworzenia  obiadu  – 60% ceny „wsadu do kotła”.

  6. Uczniowie szkoły ponoszą tylko koszt „wsadu do kotła,” tj. 6 00 zł.

  7. Nauczyciele ponoszą całkowity koszt obiadu, tj. 9 60 zł. Sprzedaż obiadów  dla nauczycieli jest zwolniona z opodatkowania.

  8. Pracownicy niepedagogiczni ponoszą całkowity koszt obiadu, tj. 6,40 zł. powiększony o podatek VAT wg stawki 8%.

  9. Pracownicy kuchni mogą korzystać z obiadów na zasadach określonych w Ponadzakładowym Układzie Zbiorowym Pracy dla Pracowników nie będących nauczycielami zatrudnionych w szkołach, przedszkolach i placówkach oświatowych, dla których organem prowadzącym jest Miasto Rybnik, zawartego w dniu 18.01.2000r. (z późniejszymi zmianami).

  10. Opłaty z tytułu kosztów żywienia należy przelewać na konto bankowe 

    nr 68 1020 2528 0000 0602 0468 7812 

    w terminie do 17-go każdego miesiąca. Od nieterminowych wpłat naliczane będą odsetki.

  11. W przypadku planowanej nieobecności w szkole należy zgłosić ten fakt przynajmniej 1 dzień wcześniej (osobiście lub telefonicznie) do intendentki lub w sekretariacie.

  12. Koszt niewykorzystanych obiadów odliczony będzie w następnym miesiącu.

  13. Nieobecności nie zgłoszone nie będą odliczane.

  14. Rezygnację z obiadów należy zgłosić u intendentki najpóźniej do ostatniego dnia poprzedniego miesiąca.

  15. Podczas wydawania obiadów na stołówce mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłek.

  16. Przed okienkiem, w którym wydaje się obiady, obowiązuje kolejka.

  17. Podczas oczekiwania w kolejce na wydanie obiadu   jak i podczas jego spożywania, wszystkich obowiązują zasady kulturalnego zachowania.

  18. Po spożytym posiłku naczynia i sztućce należy odstawić na wyznaczone miejsce.

  19. W stołówce i na tablicy ogłoszeń w szkole oraz na stronie internetowej stołówki wywieszony jest jadłospis na dany tydzień.

  20. Wszyscy korzystający ze stołówki szkolnej powinni dbać o ład i porządek.

  21. Korzystający ze stołówki powinni wykonywać polecenia wydawane przez osoby dyżurujące.

     

    Regulamin obowiązuje od 1.09.2017 r.

Godło Rzeczypospolitej Polskiej Miasto Rybnik
Ministerstwo Edukacji Narodowej