Dokumenty do pobrania:
UWAGA!
Numer konta, na które należy wpłacać należności za obiady to:
68 1020 2528 0000 0602 0468 7812
Odpłatność za obiady należy uiszczać do 15-go każdego miesiąca.
O dokładnej kwocie będą Państwo informowani przez dziennik elektroniczny na początku każdego miesiąca. Kwota będzie obejmowała koszty wyżywienia ucznia za miesiąc poprzedni.
Nr telefonu do intendenta: 32/4330912
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne ( arachidowe )
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy z drzew orzechowych
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Jadłospis
Zupa:kapuśniak(wywar mięsny,marchew, pietruszka, por ,seler,kapusta młoda,ziemniaki, pietruszka zielona,śmietana)
II danie :spagetti bolognese(mielone mieso z szynki wieprzowej duszone z cebulą,czosnkiem,pulpa pomidorowa,przyprawy) makaron,ser żółty ,woda mineralna (1,3,7,9)
Zupa:żurek(wywar mięsny,żurek na naturalnym zakwasie żytnim,koperek zielony,śmietana )jajko.
II danie:hamburgery -kotlety hamburgerowe pieczone w piecu,bułka hamburgerowa, sałata,zieona,sałatka szwedzka,pomidor,sos jogurtowo-czosnkowy,woda mineralna (1,3,7,9)
Zupa:marchewkoowo-porowa krem(wywar mięsny, marchew, pietruszka, por, seler,ziemniaki) grzanki ziołowe.
II danie:łazanki(kapusta kiszona,kiełbasa śląska,przyprawy)makaron,woda mineralna, (1,3,7,9)
Zupa :jarzynowa(wywar mięsny,marchew, pietruszka, por, seler ,kalafior,kapusta młoda kalarepa,ziemniaki,pietruszka zielona,śmietana)
II danie:kotlet mielony(mielone mięso z szynki wieprzowej,jajka,cebula,przyprawy-kotlety pieczone piecu ) ziemniaki,mix warzyw na parze ,woda mineralna (1,3,7,9)
Zupa :kalafiorowa(wywar warzywny, kalafior,ziemniaki, śmietana, pietruszka zielona,)
II danie: paluszki rybne(paluszki rybne z fileta pieczone w piecu) ziemniaki ,sałatka z kapusty młodej z koperkiem ,woda mineralna (1,3,4,7,9)
Gramatura produktów
Zupy 300 ml
Mięso 110 g
Ryby 110 g
Ziemniaki 250 g
Kasze 55 g
Surówka 100 g
Bigos 300 g
Fasolka po bretońsku 300 ml
Gołąbki 170 g
Naleśniki , kluski na parze 2 szt
Makaron z serem 300 g
Rolada , udko z kurczaka 1 szt.
Kompot 200 ml
Jogurt 1 szt. lub 0,5 op.
Warzywa , owoce z wit. C 80 g
Warzywa z karotenem 60 g
Inne warzywa i owoce 140 g
Jaja 40 g / 1 szt.
Mleko 50 ml
Regulamin stołówki
Stołówka jest miejscem spożywania obiadów przygotowanych przez kuchnię szkolną dla uczniów, nauczycieli i pracowników niepedagogicznych.
Z obiadów wydawanych w stołówce szkolnej mogą korzystać:
- uczniowie wnoszący opłaty indywidualnie,
- uczniowie, których obiady dofinansowuje OPS lub inni sponsorzy,
- pracownicy szkoły.
Podmioty wymienione w pkt.2 korzystają ze stołówki po złożeniu pisemnej deklaracji wg wzoru obowiązującego w szkole i zatwierdzeniu listy przez dyrektora szkoły.
W stołówce nie wydaje się obiadów na wynos.
Koszt obiadu uwzględnia:
- koszt surowców użytych do ich przygotowania (tzw. „wsad do kotła”),
- koszt wytworzenia obiadu – 60% ceny „wsadu do kotła”.
Uczniowie szkoły ponoszą tylko koszt „wsadu do kotła,” tj. 6 00 zł.
Nauczyciele ponoszą całkowity koszt obiadu, tj. 9 60 zł. Sprzedaż obiadów dla nauczycieli jest zwolniona z opodatkowania.
Pracownicy niepedagogiczni ponoszą całkowity koszt obiadu, tj. 6,40 zł. powiększony o podatek VAT wg stawki 8%.
Pracownicy kuchni mogą korzystać z obiadów na zasadach określonych w Ponadzakładowym Układzie Zbiorowym Pracy dla Pracowników nie będących nauczycielami zatrudnionych w szkołach, przedszkolach i placówkach oświatowych, dla których organem prowadzącym jest Miasto Rybnik, zawartego w dniu 18.01.2000r. (z późniejszymi zmianami).
Opłaty z tytułu kosztów żywienia należy przelewać na konto bankowe
nr 68 1020 2528 0000 0602 0468 7812
w terminie do 17-go każdego miesiąca. Od nieterminowych wpłat naliczane będą odsetki.
W przypadku planowanej nieobecności w szkole należy zgłosić ten fakt przynajmniej 1 dzień wcześniej (osobiście lub telefonicznie) do intendentki lub w sekretariacie.
Koszt niewykorzystanych obiadów odliczony będzie w następnym miesiącu.
Nieobecności nie zgłoszone nie będą odliczane.
Rezygnację z obiadów należy zgłosić u intendentki najpóźniej do ostatniego dnia poprzedniego miesiąca.
Podczas wydawania obiadów na stołówce mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłek.
Przed okienkiem, w którym wydaje się obiady, obowiązuje kolejka.
Podczas oczekiwania w kolejce na wydanie obiadu jak i podczas jego spożywania, wszystkich obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
Po spożytym posiłku naczynia i sztućce należy odstawić na wyznaczone miejsce.
W stołówce i na tablicy ogłoszeń w szkole oraz na stronie internetowej stołówki wywieszony jest jadłospis na dany tydzień.
Wszyscy korzystający ze stołówki szkolnej powinni dbać o ład i porządek.
Korzystający ze stołówki powinni wykonywać polecenia wydawane przez osoby dyżurujące.
Regulamin obowiązuje od 1.09.2017 r.