Rok szkolny 2020/2021

 

Dokumenty do pobrania:

docx
plik docx - 20.4 KB
docx
plik docx - 25 KB

 UWAGA!

Numer konta, na które należy wpłacać należności za obiady to:

 

68 1020 2528 0000 0602 0468 7812

 

Odpłatność za obiady należy uiszczać do 15-go każdego miesiąca.

O dokładnej kwocie będą Państwo informowani przez dziennik elektroniczny na początku każdego miesiąca. Kwota będzie obejmowała koszty wyżywienia ucznia za miesiąc poprzedni.

 

Nr telefonu do intendenta: 32/4330912 


 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

 

1. Zboża zawierające gluten

2. Skorupiaki

3. Jaja i produkty pochodne

4. Ryby i produkty pochodne

5. Orzeszki ziemne ( arachidowe )

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy z drzew orzechowych

9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin

14. Mięczaki


 

Jadłospis

Poniedziałek  17.01.2022 r.

Zupa:koperkowa (wywar mięsny, marchewka pietruszka, seler,koperek zielony) ryż.     

II danie : kotlet a,la gołąbki (mięso z szynki wieprzowej , kapusta biala, cebula, jajka,przyprawy) sos pomidorowy, ziemniaki, gofry z cukrem pudrem - wyrób własny, woda mineralna, herbata  (1,3,7,9)    

Wtorek 18.01.2022r.

Zupa:krem z białych warzyw (wywar mięsny, kalafior, pietruszka, seler, por,ziemniaki, pietruszka zielona) groszek ptysiowy.

II danie:kotlet z kurczaka ( filet z kurczaka panierowany w jajku,bułce tartej,smażony na oleju kujawskim) ziemniaki,brokuły w sosie jogurtowo-czosnkowym , herbata, woda mineralna (1,3,7,9). 

Środa 19.01.2022 r. 

Zupa: pomidorowa (wywar mięsny, marchew, pietruszka, seler,koncentrat pomidorowy,śmietana, pietruszka zielona) makaron.

II danie: udziec z indyka (udziec z indyka b/k i b/sk pieczony w piecu z przyprawami ) kopytka,sałatka z kiszonych ogórków(cebula czerwona,marchew,olej) herbata owocowa, woda mineralna.(1,3,7,9)

Czwartek  20.01.2022 r.

Zupa: barszcz ukraiński (wywar mięsny, marchew, pietruszka, seler, buraki czerwone, ziemniaki, śmietana, pietruszka zielona)   

II danie: łazanki z kapustą (kapusta kiszona, kiełbasa śląska, cebula,przyprawy ) makaron , woda mineralna,herbata (1,3,7,9).

 

Piątek 14.01.2022 r.

Zupa: z soczewicy (wywar warzywny,soczewica czerwona , ziemniaki, majeranek)

II danie: paluszki rybne (paluszki z fileta pieczone w piecu),ziemniaki,marchewka z groszkiem,herbata, woda mineralna (1,3,4,7,9).

Do obiadu oferowane są także świeżo wyciskane soki owocowe oraz owocowo- warzywne.

W zależności od dostępnego w danym dniu asortymentu owoców, ich rodzaj będzie podawany na bieżąco.

Cena obiadu pozostaje bez zmian i wynosi 4,00 zł.

SMACZNEGO!

Gramatura produktów

 

Zupy 300 ml

Mięso 110 g

Ryby 110 g

Ziemniaki 250 g

Kasze 55 g

Surówka 100 g

Bigos 300 g

Fasolka po bretońsku 300 ml

Gołąbki 170 g

Naleśniki , kluski na parze 2 szt

Makaron z serem 300 g

Rolada , udko z kurczaka 1 szt.

Kompot 200 ml

Jogurt 1 szt. lub 0,5 op.

Warzywa , owoce z wit. C 80 g

Warzywa z karotenem 60 g

Inne warzywa i owoce 140 g

Jaja 40 g / 1 szt.

Mleko 50 ml

 

 

Regulamin stołówki

  1. Stołówka jest miejscem spożywania obiadów  przygotowanych przez kuchnię szkolną dla uczniów, nauczycieli i pracowników niepedagogicznych.

  2. Z  obiadów  wydawanych w stołówce szkolnej mogą korzystać:

    - uczniowie wnoszący opłaty indywidualnie,

    - uczniowie, których obiady dofinansowuje OPS lub inni sponsorzy,

    - pracownicy szkoły.

  3. Podmioty wymienione w pkt.2 korzystają ze stołówki po złożeniu pisemnej deklaracji wg wzoru obowiązującego w szkole i zatwierdzeniu listy przez dyrektora szkoły.

  4. W stołówce nie wydaje się  obiadów  na wynos.

  5. Koszt obiadu uwzględnia:

    - koszt  surowców użytych do ich przygotowania  (tzw. „wsad do kotła”),

    - koszt wytworzenia  obiadu  – 60% ceny „wsadu do kotła”.

  6. Uczniowie szkoły ponoszą tylko koszt „wsadu do kotła,” tj. 4.00 zł.

  7. Nauczyciele ponoszą całkowity koszt obiadu, tj. 6,40 zł. Sprzedaż obiadów  dla nauczycieli jest zwolniona z opodatkowania.

  8. Pracownicy niepedagogiczni ponoszą całkowity koszt obiadu, tj. 6,40 zł. powiększony o podatek VAT wg stawki 8%.

  9. Pracownicy kuchni mogą korzystać z obiadów na zasadach określonych w Ponadzakładowym Układzie Zbiorowym Pracy dla Pracowników nie będących nauczycielami zatrudnionych w szkołach, przedszkolach i placówkach oświatowych, dla których organem prowadzącym jest Miasto Rybnik, zawartego w dniu 18.01.2000r. (z późniejszymi zmianami).

  10. Opłaty z tytułu kosztów żywienia należy przelewać na konto bankowe 

    nr 68 1020 2528 0000 0602 0468 7812 

    w terminie do 17-go każdego miesiąca. Od nieterminowych wpłat naliczane będą odsetki.

  11. W przypadku planowanej nieobecności w szkole należy zgłosić ten fakt przynajmniej 1 dzień wcześniej (osobiście lub telefonicznie) do intendentki lub w sekretariacie.

  12. Koszt niewykorzystanych obiadów odliczony będzie w następnym miesiącu.

  13. Nieobecności nie zgłoszone nie będą odliczane.

  14. Rezygnację z obiadów należy zgłosić u intendentki najpóźniej do ostatniego dnia poprzedniego miesiąca.

  15. Podczas wydawania obiadów na stołówce mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłek.

  16. Przed okienkiem, w którym wydaje się obiady, obowiązuje kolejka.

  17. Podczas oczekiwania w kolejce na wydanie obiadu   jak i podczas jego spożywania, wszystkich obowiązują zasady kulturalnego zachowania.

  18. Po spożytym posiłku naczynia i sztućce należy odstawić na wyznaczone miejsce.

  19. W stołówce i na tablicy ogłoszeń w szkole oraz na stronie internetowej stołówki wywieszony jest jadłospis na dany tydzień.

  20. Wszyscy korzystający ze stołówki szkolnej powinni dbać o ład i porządek.

  21. Korzystający ze stołówki powinni wykonywać polecenia wydawane przez osoby dyżurujące.

     

    Regulamin obowiązuje od 1.09.2017 r.

Godło Rzeczypospolitej Polskiej Miasto Rybnik
Ministerstwo Edukacji Narodowej